Sluiten Logo Els De Frene
13 December 2023

Steeds meer Belgen weigeren erfenis

Recente cijfers van Fednot onthullen een opmerkelijke trend in België: een groeiend aantal mensen kiest ervoor een erfenis te weigeren. Voorheen moest men hiervoor naar de rechtbank, maar nu kan dit kosteloos worden geregeld via de notaris, vooral bij een negatieve erfenis.

 

In 2022 kozen 51.817 Belgen voor erfenisverwerping, een stijging van 40% ten opzichte van 2018. We wijzen graag op twee belangrijke redenen:

 

1. De toegenomen toegankelijkheid via de notaris;

 

2. De complexiteit van financiële situaties in samengestelde families;

 

wat leidt tot onzekerheid en snellere erfenisverwerping.

 

Voorzichtigheid is echter geboden. Het aanvaarden van een erfenis is eenvoudiger dan het verwerpen ervan en onbedoelde acceptatie kan leiden tot mogelijke schulden. Er wordt benadrukt dat erfenisverwerping expliciet en notarieel moet gebeuren.

 

Erfenissen tot 6.093,20 euro kunnen kosteloos worden verworpen, na aftrek van schulden. Ondanks deze regeling zijn mensen bij erfenissen van bijvoorbeeld 1.000 euro vaak terughoudend vanwege de mogelijke moeite en kosten.

 

De beslissing om een erfenis te weigeren is niet alleen een juridisch proces maar wordt steeds vaker strategisch overwogen.

 

Meer info of vragen rond erfenissen? Neem vrijblijvend contact met ons op.