Sluiten Logo Els De Frene
6 November 2023

Onbeslagbare goederen dateerden nog van 1976

Sinds 25 juni 2023 is er een update doorgevoerd in de lijst van goederen die niet in beslag kunnen worden genomen, zoals beschreven in artikel 1408 van het Gerechtelijk Wetboek. De vorige lijst dateerde nog van 1976 en bevatte enkele verouderde items. Nu zijn eigendommen zoals smartphones en computers onbeslagbaar, terwijl de oude lijst onder andere sprak over het in beslag nemen van een koe of twaalf schapen of geiten naar keuze.

 

Onbeslagbare goederen zijn specifiek opgesomd door de wetgever in artikel 1408 van het Gerechtelijk Wetboek en mogen niet in beslag worden genomen tijdens gerechtelijke procedures.

 

Met deze update is de wet aangepast aan de moderne samenleving. Hierdoor zijn onder andere computers en smartphones met internettoegang opgenomen in de lijst.
 

Daarnaast zijn er wijzigingen aangebracht met betrekking tot andere goederen. De wasmachine en het strijkijzer waren al eerder onbeslagbaar, maar nu geldt dat ook voor de strijkplank. Bovendien kunnen boeken en andere benodigdheden die nodig zijn voor studie of beroepsopleidingen van de persoon tegen wie beslag wordt gelegd, diens echtgenoot of wettelijk samenwonende partner, en de onderhouden kinderen onder hetzelfde dak, niet worden in beslag genomen.

 

Eveneens kunnen goederen die de persoon tegen wie beslag wordt gelegd, diens echtgenoot of wettelijk samenwonende partner absoluut nodig heeft voor diens beroep, met inbegrip van apparatuur en benodigdheden voor toegang tot internet met een totale waarde van 2.500 euro, niet in beslag worden genomen.
 

Dit betekent dat gerechtsdeurwaarders na de wijziging van dit artikel niet meer op dezelfde manier smartphones, laptops en computers in beslag kunnen nemen.

 

Meer info of vragen?

📞 056 72 29 83

📧 info@elsdefrene.be

🌐 www.elsdefrene.be