Sluiten Logo Els De Frene
6 October 2023

De rol van de Jeugdadvocaat in een Echtscheiding

In 2011 Behaalde Mr. De Frene haar Certificaat van Jeugdadvocaat. 

 

Wat is dit nu precies een Jeugdadvocaat? 

 

Een Jeugdadvocaat is een advocaat die minderjarigen bijstaat in het kader van Verontrustende Opvoedingssituaties of bij als Misdrijf Omschreven Feiten. 

 

Een minderjarige heeft recht op deze bijstand en dit is meestal in het kader van een aanstelling door het Bureau voor Juridische Bijstand. (in mensentaal pro deo) 

 

Wist U trouwens dat ouders vaak verzekerd zijn voor de opzettelijke misdrijven die hun minderjarige kinderen plegen? Dit in het kader van de Familiale verzekering en dit voor feiten die minderjarigen onder de 16 jaar pleegden . 

 

Wist U trouwens ook dat ouders altijd aansprakelijk zijn voor hun kinderen ook als zij gescheiden zijn en als het hoofdverblijf bij de andere ouder is ? Ouders hebben nu eenmaal toezichtplicht en opvoedingsplicht. Als het hoofdverblijf bij de ene ouder is en de feiten gebeurden in de tijd dat de minderjarige bij die ouder was, is de andere ouder wel ontslagen van zijn toezichtplicht doch niet van zijn opvoedingsplicht zodat hij aansprakelijk blijft. 

 

Een jeugdadvocaat kan daarenboven ook nuttig zijn op een Familierechtbank nu hij een melding kan doen van een verontrustende opvoedingssituatie en tussenkomst kan vragen van het Openbaar Ministerie. 

 

Op dat ogenblik kan de Voorzitter van de Familierechtbank tussenkomst vragen van het Openbaar Ministerie, dat bijvoorbeeld ter zitting al het Gerechtelijk Verleden van de partijen kan inkijken. Dit is nuttig in geval van druggebruik om eventuele vroegere veroordelingen na te kijken. 

 

Ook heeft het Openbaar Ministerie dan de mogelijkheid om een Politioneel onderzoek te gelasten, waarbij de Politie dan bij een of bij de beide partijen de mogelijkheid heeft langs te gaan en te rapporteren aan de Parketmagistraat. 

Een politioneel onderzoek onderscheidt zich van een maatschappelijk onderzoek doordat het doorgaans sneller en kostenbesparender is. 

 

Info nodig: Uw advocaat weet raad. Beter vroeg dan laat, Els DE FRENE